Skilsmisse, hvordan blir barn påvirket?

Vi vil fortælle at skilsmisse kan påvirke familiedynamikken negativt fordi det man en gang havde som en tryghed og base pludselig føles som om det bliver revet fra en. Vi vil fokusere på hvordan skilsmisse er med til at forme barnet ved blandt andet at snakke med eksperter. Man er stadig et barn, men man havner pludselig i en rolle hvor man skal være voksen, hvordan reagerer man når man pludselig som et barn føler man må træde ind i en voksenrolle?

Hvordan?

I Danmarks befolkning har statistikken på antal skilsmisser mindsket, men det betyder stadig at der fortsat er over 35% af danske børn som oplever at deres forældre går igennem en skilsmisse. Statistikken over skilsmisser viser antal, men hvordan det påvirker et barn rent psykisk er svært at få nogen god statistik over. Derfor ønsker vi i denne feature at komme dybere ind på hvordan en skilsmisse påvirker barnet i en familie. For at få det bedste og ærligste svar på dette ønsker vi at bruge vores personlige erfaringer, statistik og fakta, hurtige interview med vores medelever og ikke mindst lidt reflektion fra en ekspert indenfor feltet. 

Personlig erfaring

Emeli Cathrine Irgens – Sabetzadeh (19 år)

Min mor og far blev skilt da jeg var 8-9 år, hvilket i dag er omkring 10-11 år siden. Eftersom jeg var vældig ung på dette tidspunkt kan jeg ikke huske særlig meget, men jeg har fået nogen minder fra denne tid. I senere tid er jeg også blevet fortalt at det var min far som ønskede at gå fra min mor. Jeg har også en storebror som er 3 år ældre end mig, hvilket jeg er enormt taknemmelig for. Det gav mig en fornemmelse af at jeg havde nogen at støtte mig op af, når stemningen i hjemmet ikke var på toppen. Om jeg er blevet formet af skilsmissen som skete i min barndom er jeg usikker på. Jeg ved godt at det har haft en betydning for den jeg er blevet i dag, men jeg føler mig ikke rigtig berørt af situationen. Grunden til at jeg ønsker at skrive en feature om det, er fordi jeg ønsker at høre hvordan andre børn som har forældre som er skilt har haft det med det, om de er blevet stærkt berørt af det, hvad de føler det har gjort ved dem, og ikke mindst hvilke faktorer og råd som hjalp dem med at komme igennem det.



Astrid Børch Houlrik (22år)

Min mor ringede til mig en fredag eftermiddag på højskolen, og sagde til mig, at hun går fra min far. Selvom jeg er 22 år gammel, så var der stadig en lille del af mit hjerte der knuste, da hele min forestilling om min familie og fremtidige fødselsdage, juleaftener og lign. faldt fra hinanden. Jeg har aldrig kunne sætte mig ind i, hvad man går igennem under ens forældres skilsmisse og hvordan det er at være skilsmisse barn, men pludselig står jeg selv og kan kalde mig et skilsmissebarn. Jeg ønsker mere viden omkring emnet, og er ogå nysgerrig på hvordan det har påvirket andre børn. Eftersom jeg går igennem det lige nu er det et meget relevant emne og en måde for mig at føle mig mindre alene i det.



Statistikk

Inden vi dykker ned i Danmarks statistik over skilsmisser, er det meget relevant at  få et overblik, over hvor mange i Danmark som bliver gift, og hvordan tallene har udviklet sig gennem årene. Er der flere eller færre mennesker som bliver gift? 

I 2021 fandt 27.645 vielser sted i Danmark. Siden 2014 er dette det laveste tal. Dette kan blive set på som en af de store faktorer og forklaringer på hvorfor statistikken viser at der er færre skilsmisser i Danmark i dag end for en del år siden, færre mennesker bliver gift. 

Videre kan man spørge hvor mange giftemål som ender i skilsmisse. I 2021 faldt det til 41,76% skilsmisser, hvoraf den i 2014 lå den på sit højeste på 54,39%. Hvis man ser bort fra 2019 hvor procenten lå på 35,38 er dette den laveste siden 1997, hvor procenten lå på 41,05. 



Hvornår bliver danskere oftest skilt? 

Der kan være lige mange grunde til skilsmisser som der er skilsmisser. Alligevel viser statistikken over skilsmisse hovedfaktorene over hvorfor folk bliver skilt

  • Hvis parret har fælles børn, bliver det ofte skilt når det yngste barn er 5 år.
  • Hvis parret har fælles børn, falder skilsmisse hyppigheden, når det yngste barn er 17 år
  • Ca. hver tredje skilsmisse blandt par med fælles børn sker inden det yngste barn fylder 10 år

Højskole elever, er dine forældre skilt og ønsker du selv at blive gift?

Vi har interviewet 5 elever fra Odder Højskole…

Hvad er dit navn, din alder og hvor gammel var du da dine forældre blev skilt?

Den største udfordring ved at være skilsmissebarn?

Hvad har det betydet for dig at være skilsmissebarn?

Har du nogen råd til nogen som går igennem en skilsmisse?

Interview med psykologistuderende, Eva

Vi har valgt at interviewe Eva, 26 år, som studerer psykologi på sit sidste semester. Hun skriver hendes kandidat om skilsmisse, og har derfor meget viden indenfor emnet. 

Klikk videre for spørsmål og svar

Hvad gør det ved et barn, når ens forældre bliver skilt?

Spørgsmål 1

Hvad gør det ved et barn, når ens forældre bliver skilt?

Det er et svært, og meget stort spørgsmål at besvare. Det kan have stor betydning for børn på adskillige parametre, men forskningen er overordnet set ret enige om, at en skilmisse i mange tilfælde, vil have negativ indvirkning på børns trivsel… 

Skilsmisser kan have en betydelig negativ indvirkning på børns trivsel, ifølge forskning. En metaanalyse af Amato & Keith (1991) påviste, at skilsmissebørn generelt trives dårligere end børn fra intakte familier. konflikt mellem forældre og økonomiske faktorer er medierende variabler i denne sammenhæng. Lansford (2009) argumenterer for, at høj konflikt mellem forældre har en negativ indvirkning på børns trivsel, uanset om der er skilsmisse eller ej. Desuden påpeges det, at nedgangen i økonomiske ressourcer efter en skilsmisse kan yderligere forværre børns trivsel. Forældre-barn-relationen er også afgørende, og det er generelt accepteret, at børn trives bedst, når de opretholder kontakten med begge forældre (Lansford, 2009). Desuden viser forskning, at kvaliteten af forældrenes par relation direkte påvirker forældre-barn-relation. Erel & Burman (1995) konkluderede, at en positiv par relation korrelerer med en bedre forældre-barn-relation. Dette understøttes af Solobewski & Amato (2007), der fandt, at børns subjektive trivsel var forbundet med forældrenes relation. Endvidere påpeger Peltz, Rogge 6 Struge-Apple (2018), at et godt forældrenes relation. Endvidere påpeger Peltz, Rogge & Sturge-Apple (2018), at et godt forældresamarbejde bidrager til en mere positiv forældre-barn-relation, mens interpersonel konflikt mellem forældre kan forstyrre denne dynamik negativt. 



Hvad gør det ved familiedynamikken?

Spørsmål 2

Hvad gør det ved familiedynamikken? 

Skilsmisse påvirker familiedynamikken ved at udfordre balancen mellem forældrenes opretholdelse af deres forældreansvar og opløsningen af deres parforhold. Forældre skal navigere gennem en række beslutninger og følelsesmæssige udfordringer som kan påvirke hele familien. Konfliktniveauet mellem forældrene, økonomiske forhold og opretholdelsen af forældre-barn-relationen er afgørende faktorer for familiedynamikken efter en skilsmisse (Ahrons, 1994).

Familiens tilknytningsstil spiller også en vigtig rolle. Par, hvor begge har en sikker tilknytning, har ofte en mere stabil skilles proces og formår at bevare en sund forældre-barn-relation. Par, hvor den ene part har en usikker tilknytning kan møde udfordringer med at afslutte forholdet, mens par, hvor begge parter har usikker tilknytning, kan ende i intense konflikter og gensidig afhængighed, hvilket kan påvirke børnenes trivsel (Cohen, Finzi og Avi-Yonah, 1999).



Hvordan påvirker relationen mellem forældre relationen til barnet?

Spørsmål 3

Hvordan påvirker relationen mellem forældre relationen til barnet?

Forældrenes konflikter kan påvirke barnet negativt ved at skabe en usund dynamik i forældre-barn-relationen. Hvis forældrene indleder magtkampe og overskrider grænserne mellem deres private konflikter og forældreskab, kan det føre til, at barnet internaliserer negative holdninger og oplever selvbebrejdelse og mistrivsel (Ahrons, 1994). Denne trianguleringsdynamik kan resultere i, at barnet bliver en bærer af forældrenes stress og reagerer med udadreagerende adfærd for at håndtere konflikten (Brown & Samis, 1987). Hvis forældrene ikke formår at yde omsorg og kærlighed på grund af deres egne konflikter, kan barnets mistrivsel ses som en strategi for at tvinge forældrene til at overskride deres egne konflikter (Brown & Samis, 1987). Se til spill-over effekten.

Spill-over effekten

Spill-over effekten

Spill-over effekten referer til, hvordan dynamikker i par relationen påvirker forældre-barn-relationen. En metaanalyse af Erel & Burman (1995) fandt en positiv korrelation mellem kvaliteten af par relationen og forældre-barn-relationen. Solobewski og Amato (2007) konstaterede, at børns trivsel var forbundet med forældrenes relation, og at reduceret forældrekonflikt mindskede fordelene ved gode relationer til begge forældre. Peltz, Rogge & Struge-Apple 82018) fandt, at et godt forældresamarbejde fører til større sensitivitet og positiv affekt hos forældre, hvilket påvirker forældre-barn-relationen positivt, mens interpersonel konflikt mellem forældrene kan medføre problematisk adfærd hos barnet og forstyrre den positive relationen. 





Lavet af Emeli Irgens & Astrid Houlrik